Hypotéční úvěr je peněžním produktem, který spoustě lidem zdárně pomáhá při financování jejich obydlí. Jak asi většina čtenářů tohoto článku správně tuší, hypotéka je spojena s jedním velice důležitým termínem. A tím je doba fixace. Tomuto výrazu se dnes budeme věnovat s větší vahou. Nejenom, že vám jej osvětlíme, ale také prozradíme, jaké možnosti se vám na konci období fixace nabízí.

Co je to fixace hypotéky?

Vysvětlení tohoto pojmu lze provést poměrně laicky. Jde o časový úsek, během něhož zafixujete svou úrokovou sazbu na dané hodnotě. To znamená, že během tohoto období nedochází k žádné změně velikosti úrokové sazby. Po tuto dobu se nezmění váš úrok a zároveň vám nebude umožněna řada dalších věcí, jak nakládat se svým hypotéčním úvěrem. Třeba jej bezplatně doplatit. Doba fixace se u většiny bankovních a nebankovních společností pohybuje od jednoho roku a více. Nejčastěji lze narazit na roční, tříletou a pětiletou dobu fixace. Výjimkou však nejsou ani delší období třeba na deset a patnáct let. V rámci každé z těchto variant pochopitelně dochází ke změně velikosti úroku.

Jaké jsou možnosti na konci fixace hypotéky?

V tomto období se vám nabízí hned několik reálných řešení. Pro ty laxnější vlastníky hypotéky se asi nic nemění. Takoví lidé zůstávají u své banky, podepíší smlouvu na další fixační období s aktuálním úrokem a tím to pro ně hasne. Pokud nepatříte k takovým jedincům, pak máte samozřejmě na výběr.

Předčasné doplacení hypotéky

Konec fixace hypotéky je asi jediným termínem, kdy můžete svůj úvěrový závazek splatit celý a zcela bezplatně. Pokud disponujete dostatečnými úsporami, konec fixace je ideální dobou k tomu, jak zdarma skoncovat se svým hypotéčním úvěrem. Doplacení celé hypotéky je vám pochopitelně umožněno i během platné doby fixace, jen s tím rozdílem, že tento krok bude náležitě zpoplatněn. Když byste se chtěli zbavit hypotéky ještě dříve, počítejte s tím, že budete muset zaplatit patřičný poplatek. Ten obvykle činí jedno procento ze zbývající sumy. Maximální hranice je u většiny bank stanovena kolem 50 000 Kč. Alternativou předčasného splacení jsou mimořádné splátky. Ty banky poskytují bezplatně i během fixace. V jejich případě narazíte na maximální možnou částku ke splacení. Je to 25 % ze zbývající části úvěru.

Refinancování stávající hypotéky

Na konci hypotéky se však nemusíte spokojit jen se službami svého stávajícího poskytovatele. Ideálním řešením je refinancování hypotéky, respektive oslovení ostatních konkurenčních bankovních domů s tím, že máte šanci dopracovat se k lepší úrokové sazbě. Tento krok je vhodné začít řešit asi půl roku před koncem fixace, abyste měli dostatek času na získání potřebných nabídek a na jejich patřičné srovnání.

K těmto účelům můžete využít i nejrůznějších porovnávacích serverů na internetu. Klíčová se pro vás stane především velikost úrokové sazby. V rámci celkové výhodnosti nové hypotéky však neopomínejte ani na přidružené poplatky. S novým poskytovatelem hypotéčního úvěru se mimochodem dostanete nejenom k nižším měsíčním platbám, ale může to být i navýšení původní částky nebo nová doba splatnosti.Pokud najdete výhodnější řešení vaší hypotéky, nová bankovní společnost se o vší potřebnou administrativu postará za vás. Tento proces pochopitelně lze provádět vždy na konci každého fixačního období. Jde o velice přínosný krok, protože jím docílíte jediného. Vždy získáte tu nejvýhodnější hypotéku na trhu.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…