Povinné pojištění vozidla může nabývat hned dvou podob. Tou první je pochopitelně zákonné pojištění z odpovědnosti vozidla čili povinné ručení a tou druhou dobrovolné havarijní pojištění. Při uzavírání obou těchto pojistek se vám určitě hodí několik praktických informací týkajících se toho, na co si dát pozor.

Částka pojištění a její rozsah

V první řadě důkladně zvažte to, do jaké výše takové povinné ručení má být. Pojišťovny vám obvykle nabídnou pár hodnot finančního plnění. A právě v tomto případě se rozhodně nevyplatí šetřit. Za minimální limit pojistného plnění berte v potaz hranici 50 milionů korun. To je částka, kterou za vás bude pojišťovna ochotna vyplatit v rámci škod způsobených na zdraví a majetku třetích osob. Menší čísla kolem 35 milionů korun raději ignorujte. Každý si jistě uvědomuje, že ceny všeho narůstají a přibývá stále více lidí, jež by vás mohli za nejrůznější škody popotahovat. Proto je někdy dokonce lepší vsadit na hranici 100 milionů korun. To platí dvojnásob, když hodně jezdíte za hranice České republiky.

Pozor si musíte dát také na to, jaký rozsah pojištění zvolíte. Je zřejmé, že za vás budou hrazeny škody, které způsoby cizím lidem. Když už si takovou pojistku uzavíráte, zvažte i to, zda by se vám nevyplatilo připlatit si za další poměrně běžné věci.

  • Vandalismus
  • Krádež automobilu
  • Živelné pohromy v podobě krup, deště, vichřice apod.

Spoluúčast u havarijního pojištění

Když si budete s povinným ručením zřizovat také havarijní pojištění, nezapomeňte se zajímat jaká je vaše spoluúčast. To znamená, jak vysoké procento musíte uhradit ze škody na voze, jíž jste si zavinili sami. V tomto případě platí jednoduché pravidlo. Čím větší spoluúčast v rámci havarijního pojištění budete mít, tím menší náklady na takovou pojistku budete hradit. Pokud byste chtěli nulovou spoluúčast, zaplatíte za havarijní pojištění pravděpodobně nejvíce.

Myslete i na nejmenší detaily

Vzhledem k tomu, že každý řidič chce mít povinné ručení vyřízené co nejrychleji a nejlevněji, zapomíná na spoustu věcí, jež jsou důležité. Jde o ty nejmenší detaily, které je podstatné zvážit. Jejich opomenutí by vás pak mohlo na silnici nejednou mrzet. Jsou to především příplatkové služby. Ty nejsou majitelům aut nabízeny standardně a někdy si o ně musíte jednoduše říci. Záleží na tom, zda jednáte s pojišťovacím agentem osobně nebo uzavíráte povinné ručení a havarijní pojištění online. Nejčastěji je to pojištění předního čelního skla, včetně všech ostatních. Praktické jsou i rozšířené asistenční služby. Ty vám poskytnou pomocnou ruku hlavně v okamžiku, kdy se vám například porouchá auto a potřebujete rychlý odtah, opravu na silnici a podobné věci. Ve výčtu těchto detailů by šlo pochopitelně pokračovat.

  • Připojištění převážených zavazadel
  • Úrazové pojištění nejenom vás samotných, ale také ostatních spolucestujících

Okamžik, kdy dojde na krájení chleba

Poslední vhodnou informací, kterou byste si měli zjistit ještě před podpisem smlouvy na povinné ručení či havarijní pojištění je to, jak bude probíhat realizace pojistného plnění. Je celkem důležité vědět to, kde se nachází nejbližší podporované servisy spolupracující s vaší pojišťovnou nebo jak bude docházet k proplácení. Některé pojišťovny preferují plnění na fakturu, jiné naopak rozpočtem. Když vezmete v potaz všechny výše uvedené detaily podstatné při vyřizování, uzavřete pojistku, s níž budete skutečně spokojeni.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…