Povinné ručení musí využívat každý majitel a provozovatel dopravního prostředku. Když si kupujete auto, obvykle se upíšete hned prvnímu poskytovateli těchto služeb v euforii, že za malý okamžik můžete díky tomu vyrazit na silnice. Někdy dokonce upotřebíte i povinné ručení nabízené přímo prodejcem, ať už jde o autobazar nebo dealera nových vozů. Takové pojištění však někdy nemusí být úplně výhodné, popřípadě nebude v plné míře splňovat vaše požadavky. Za čas pak zjistíte, že byste u konkurence mohli platit méně, a to dokonce v řádu několika stovek korun. V takový moment vám hlavou prolétne pouze jediná otázka. Jak změnit povinné ručení? Právě na to vám odpoví pár následujících bodů.

Počkejte si na konec pojistného období

Pravdivá, avšak pro někoho ne zrovna potěšující rada. Platnost smlouvy na povinné ručení je jeden rok. K výročnímu datu tak můžete vypovědět povinné ručení a odejít k jiné pojišťovně. Jenže, když takový krok chcete udělat například tři měsíce po uzavření smlouvy, vidina menší splátky je opravdu daleká. Nebojte se, jde to i jinak.

Možnost, kdy odejít…

Jednou z takových příležitostí je fakt, kdy vám pojišťovna zdraží pojistné. Zrovna v ten okamžik máte podle smlouvy možnost do jednoho měsíce vypovědět povinné ručení, s jehož zdražením jednoduše nesouhlasíte. Další příležitost máte v podstatě ihned po podpisu pojistné smlouvy. A to do dvou měsíců. Ano, tak dlouhá doba je udávána zákonem a pojišťovna vás v případě nalezení výhodnější nabídku zkrátka musí nechat odejít. Možnost opustit stávající pojišťovnu vyvstává i v situaci, kdy proběhne jakákoliv pojistná událost. Na odstoupení pak máte dokonce tři měsíce od data nahlášení pojistné události. Ostatně i samotné vyřizování takového kroku se pro vás může stát impulsem, proč dát pojišťovně sbohem. Ať už je to nevhodný klientský servis či neuspokojivé finanční plnění.

Počkejte si na prodej vozu

Změnu povinného ručení můžete udělat také v okamžiku, kdy se rozhodnete prodat svůj vůz, respektive dojde ke změně majitele. Pokud víte, že v několika dalších dnech až týdnech taková situace nastane, určitě se vám vyplatí na tento moment vyčkat a narychlo nic neměnit. Ke změně pojišťovny samozřejmě můžete přistoupit i v situaci, kdy vám bude vozidlo odcizeno. Pak máte právo na to požádat o ukončení pojistné smlouvy. Na závěr lze zmínit ještě jeden model výpovědi povinného ručení, i když ten není vhodné označovat za doporučovaný. Pokud nebudete řádně platit pojištění vozu, pojišťovna s vámi ukončí smlouvu na základně svého rozhodnutí. Vy se tak zbavíte nevýhodného povinného ručení, na druhou stranu si sebou můžete nést škraloup neplatiče a zároveň vás mohou postihnout i smluvní pokuty.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…