Kreditní karta je velice rozšířeným platebním nástrojem. Její popularita pozvolna ale jistě stoupá, což není s podivem. Vezměte si, že v západních zemích Evropy je její oblíbenost mnohonásobně větší než v České republice. Možná je to do určité míry způsobeno i tím, že lidé jednoduše neznají rozdíl mezi kartou, kterou obdrží k bankovnímu účtu a tou kreditní. Nežli se tedy zaměříme na přednosti a úskalí kreditní karty, vysvětlíme si tyto zásadní rozdíly.

Debetní karta
Tato platební karta je součástí bankovního účtu. Využívat ji můžete k hotovostním výběrům z bankomatů a k bezhotovostním platbám na platebních terminálech nebo na internetu. Čerpat z ní lze pouze částku uloženou na vašem účtu. Pokud na něm nemáte dostatek peněz, jen stěží s debetní kartou zaplatíte.
Kreditní karta
Ta představuje trochu odlišný platební nástroj. Zjednodušeně řečeno, čerpat můžete peníze, jež vlastně nejsou vaše. Prostřednictvím kreditní karty si půjčujete od banky a musíte jí to samozřejmě vrátit. Výše částky, jíž budete moci získat se odvíjí od vaší celkové bonity a je schválena ještě před využíváním kreditní karty.

Kreditní karta jako dobrý pomocník, ale i zlý pán

Kreditní karta se může stát zajímavým platebním nástrojem a výhodným sluhou, pokud ji ovšem používáte obezřetně. Důležité je naučit se správně využívat kreditní kartu. Nejvíce chyb klientů vzniká především v souvislosti s bezúročným obdobím. Tato doba dosahuje délky 40 – 60 dnů podle toho, od jaké bankovní či nebankovní společnosti tento platební prvek získáte. Bezúročné období stanovuje lhůtu, během níž můžete uhradit vypůjčenou částkou bez toho, aniž byste platili jakýkoliv poplatek či úrok navíc. Z toho logicky vyplývá, že kreditní karta je vhodná pro krátkodobá a rychlá půjčka.

Horší je však okamžik, když toto období překročíte. Pak se setkáte s poměrně velkými úrokovými sazbami, jež mohou přesahovat výši až 20 %. Právě kvůli nedodržení bezúročného období se spousta lidí dostává do problémů, nabaluje další a další dluhy a v nejhorším případě to může skončit i exekucí. Musíte si uvědomit, že kreditní karta rozhodně není pro dlouhodobé úvěrování.

Benefity, které byste neměli podceňovat

V okamžiku, kdy si budete hlídat bezúročné období u kreditní karty, začněte využívat i řadu ostatních bonusů, jež tento platební nástroj přináší. Maximální potenciál – to by měl být cíl každého majitele kreditní karty, k čemuž mimochodem přispívá i řada přidružených bonusů.

  • Při nákupech ve vybraných obchodech získáte peníze nazpět
  • U některých obchodních partnerů jsou dostupné slevy v poměrně zajímavé výši
  • Kreditní karty přináší i vstupy do letištních salonků a ostatní klady při cestování

Ujasněte si používání kreditní karty

Než se střemhlav vrhnete do používání kreditní karty a kývnete na první nabídku v bance či kdekoliv jinde, nejprve si takový krok promyslete. Jste opravdu tím, kdo nepropadá nákupním horečkám pokaždé, když má peníze k dispozici? Dokážete se naučit platební disciplíny, když budete vědět, že máte desítky tisíc neustále při sobě? Pakliže ano, pak je vhodné začít rozmýšlet o tom, jak nejvíce by vám kreditní karta při placení mohla pomoci. Stačí si stanovit základní pravidla používání a tento typ karty se stane velkým pomocníkem.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…