Úvěrové skóre je pojmem, s nímž se můžete setkat především při žádosti o úvěr. Je pravdou, že málokdo má vůbec tušení, co takový pojem znamená, popřípadě jej vůbec neslyšel. Možná vám v této souvislosti více napoví výraz „bonita“ klienta, ten je přecijen známější. Bonita pomáhá bankám posoudit, zda-li si můžete daný finanční závazek „dovolit“ (zvládnete jej splácet) a klientům dokáže zajistit výhodnější podmínky (pokud ji mají dostatečně vysokou).

Bonita je velmi důležitá!

Ano, úvěrové skóre svým způsobem prezentuje to, do jaké míry jste schopni splácet svoje pravidelné závazky, respektive jak moc jste solventním klientem pro konkrétní bankovní či nebankovní společnost. „Úvěrové skóre“ je tedy interním výrazem pro současné poskytovatele. Model výpočtu, který má za úkol jediné. Zabránit žadateli o peníze, aby se dostal do nepříjemné dluhové pasti.

Co všechno má vliv na úvěrové skóre?

K celkovému výpočtu se vy, jako klienti dopracujete svépomocí jenom stěží. Jedná se o důmyslné algoritmy jednotlivých bank, jež přihlíží k nejrůznějším okolnostem. My vám nyní alespoň částečně nastíníme to, co může ovlivňovat vaši celkovou bonitu, potažmo co má vliv na úvěrové skóre.

Velikost pravidelného příjmu
To je pravděpodobně nejzásadnější parametr při žádosti o úvěr jakéhokoliv typu, ať už je vaším cílem hypotéční úvěr či klasická půjčka. Tento parametr se velice úzce pojí také s tím, jestli často měníte práci nebo jste dlouhodobě zaměstnáni u jednoho zaměstnavatele. Dobrý a stabilní příjem bez výkyvů je samozřejmě ideální.
Platební morálka
Úvěrové skóre ovlivňuje i vaši platební minulost a současnost. Pokud si často půjčujete peníze a sem tam zapomínáte na hrazení svých závazků, na vaší bonitě se to velmi rychle projeví.
Počet dětí
Další důležité kritérium při výpočtu vašeho celkového skóre. Je samozřejmě pochopitelné, že čím více dětí máte, tím se snižují šance na získání úvěru, popřípadě musíte disponovat vyšším pravidelným příjmem.
Věk, bydliště, dosažené vzdělání, …
Je toho skutečně hodně, co poskytovatelé berou v potaz ve svých výpočtech…

Jak si zlepšit své úvěrového skóre?

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že čím lepší úvěrové skóre, tím vyšší šance na úspěch při žádosti o půjčku. Jestliže se chcete před tímto krokem alespoň částečně připravit a jít žádat s co nejčistším štítem, budou se vám hodit následující rady. V první řadě se snažte uhradit všechny aktuální závazky, minimálně ty menšího rázu. Pokud je nepotřebujete, zrušte si všechny zbytečné kreditní karty, které vaši celkovou bonitu rozhodně nezvyšují. Ještě více vám pomůže fakt, že jste si v posledním období nebrali žádné úvěry. A jestli tohle všechno bude málo, pak vám nezbývá, než si v ideálním případě najít nějaký částečný přivýdělek, protože právě vyšším příjmem posunete své úvěrové skóre do výšin a domůžete se tíženého výsledku.

Další články

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…