Nabídka online půjček je nebývale široká, ačkoliv se dá v následujících měsících očekávat razantní snížení celkového počtu poskytovatelů (vlivem legislativních změn a regulace trhu), stále fungují na trhu stovky společností (a tisíce soukromých poskytovatelů). Úvěry jsou tedy dostupné a jak nebankovní poskytovatelé, tak banky se snaží na celém trhu maximálně profitovat. Pravidelně si v ČR půjčuje až 15 % obyvatel, někdy může být půjčka vhodným řešením, velmi často ale spíš bývá „zlým pánem“. Kdy má smysl se zadlužit a kdy naopak ne?

Každou půjčku si dobře rozmyslete!

Nejdůležitější rada, kterou se řídili už naše babičky zní: Nepůjčovat si na věci na které nemám. V dnešní době je to ale samozřejmě o něco složitější. Minimálně úvěru na bydlení (tj. hypotéce) se během život téměř nelze vyhnout. Je to ale jediný ospravedlnitelný závazek? Kdy sáhnout po půjče a kdy rozhodně nikoliv?

Na co si nepůjčovat za žádných okolností?

  • Na krátkodobé hmotné i nehmotné statky
  • Nepůjčujte si na dovolenou, vánoční dárky apod.
  • Nepůjčujte si peníze na „umoření“ předchozího dluhu
  • Nepůjčujte si na věci, jejichž životnost je kratší než doba splácení půjčky

Ptejte se sami sebe, zda…

  • Opravdu nyní nutně potřebuji nové horské kolo (televizi, lyže, …)?
  • Mohu si dovolit každý měsíc splácet, nebudou mi ty peníze chybět jinde?
  • Mohu se spolehnout na svůj finanční příjem po celou dobu splácení?
  • Je nabízený úvěr opravdu výhodný a znám veškeré podmínky?

Na co a kdy může být rozumné půjčit si peníze?

Kolísající, ale stálé příjmy

Máte stálý příjem na který se můžete spolehnout, ale kolísá výší nebo v čase? Rozbil se vám pracovní stroj (např. počítač), který nutně potřebujete k práci a víte, že příští měsíc přijdou sezónní prémie? Krátkodobá půjčka může být vhodným řešením (zejména, pokud využijte nabídku první bezúročné půjčky), sáhnout můžete i po kreditní kartě od své banky (tam ale hrozí poplatky za vedení a nezbavíte se jí tak snadno).

První půjčka je u Zaplo.cz zcela zdarma a bez podmínek

Půjčka na bydlení

Nebo-li hypotéka je realitou pro naprostou většinu lidí, kteří se rozhodnou investovat do vlastního bydlení. Hypotéky v loňském roce postupně klesly s výší úrokových sazeb na rekordní hodnoty. Letos však naopak mírně povyrostou, přesto ale celkové objemy a průměrná výše hypotéčních úvěrů trhá všechny rekordy i nadále. Půjčka na bydlení je zároveň investicí (zvolíte-li byt nebo dům ve vhodné lokalitě), proto patří mezi nejvíc ospravedlnitelný úvěr. Hypotéku je vždy na konci fixace možné refinancovat a získat výhodnější podmínky.

Účelový úvěr na pořízení automobilu

Bez vlastního automobilu už se dnes v podstatě nedá obejít, potřebujete ho na odvoz dětí do školy, na nákupy, na dovolenou atd. Zkrátka auto obvykle potřebuje každý a zejména pokud se vážněji rozbije, je potřeba ho rychle nahradit jiným. Účelové úvěry na pořízení auta, případně leasingy také patří mezi obhájitelné závazky. Snažte se ale našetřit alespoň takovou částku, aby výše úvěru nepřevyšovala prodejní cenu vozu po 3 letech.

Nejdostupnější nebankovní půjčka nejen na auto

Využijte nezávislé srovnávače půjček a úvěrů

V každém případě se snažte využít srovnávače půjček a úvěrů, hledejte recenze a zkušenosti ostatních klientů (třeba právě na našem webu), důkladně čtěte všechny smlouvy a ujistěte se, že znáte veškeré podmínky nabízeného úvěrů (zejména RPSN, výši splátek, ale i případně poplatky a sankce za pozdní splacení). Snažte se své finance plánovat na měsíce dopředu a odkládejte si co největší část svého příjmu na nečekané výdaje.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…